Ingatlan fűtése természetesen, egészségesen és gazdaságosan

Amikor fűtési rendszert választunk, legtöbbször a gazdaságossági szempontokat vizsgáljuk meg először. És itt általában meg is rekedünk, nem jutunk el további fontos jellemzőkig: természetesség, egészség. Fontos a pénztárcánk, de legalább ilyen fontos az, hogy a fűtés minél zöldebb, egészségesebb és biztonságosabb legyen.

Amennyiben részletesebben megvizsgáljuk a lehetséges fűtési módokat, lényegében egy 3 dimenziós mátrixot rakhatunk össze:

  • 1. dimenzió: milyen berendezéssel fűtünk. Pl.: kazán, cserépkályha, kandalló, hőszivattyú,
  • 2. dimenzió: a fenti berendezést milyen energiahordozóval működtetjük. Pl.: áram, gáz, faszén, tűzifa, pellet,
  • 3. dimenzió: a fenti berendezést milyen szigetelésű házban működtetjük. Pl.: rosszul szigetelt vagy kiválóan szigetelt.

Szempontok a fűtési rendszer kiválasztása során

Mennyibe kerül a hőszivattyús fűtés? - Esté Credit

Számtalan cikket átolvastam már, ahol bemutatják az egyes fűtési módok kiválasztási szempontjait és várható költségeit. Ezek közül a legszemléletesebb ill. a legegyszerűbben megérhető a “Mennyibe kerül a hőszivattyús fűtés? – Esté Credit” című cikk volt.

Ebben három különböző méretű képzeletbeli családi ház fűtési költségei kerülnek részletesen áttekintésre: 100 m2, 150 m2, 200 m2. Mindhárom ház esetében 2 változat jelenik meg: az egyik kitűnő hőszigetelésű, a másik pedig közepes hőszigetelésű. Mindkét változat esetében 1-1 precíz és részletes táblázat található, benne az oszlopok az energiahordozók, a sorok pedig a fűtési berendezések. Ez összesen 6 táblázatot jelent.

Tudnod kell, hogy jómagam imádom a táblázatokat. Az életben szinte bármilyen megoldandó problémával találom magam szembe, akkor általában egy táblázat összerakásával kezdek. Legyen szó a gyerek továbbtanulásáról, a családunk pénzügyi helyzetéről vagy egy hitelezői gyűlés lebonyolításáról. Ezért is volt annyira szimpatikus számomra az Esté Credit áttekintő, értelmező cikke.

Természetesen ezek a táblázatok egy “sűrű” olvasmányok. Mit értek ez alatt? Azt, hogy nem fogod 3 perc alatt átrágni rajtuk magadat és megtudni a tutit. Ez nem az a könnyed téma. Főzz egy jó kávét vagy egy teát és adj magadnak 30-40 nyugodt percet a témára.

Költség szempont

A “Mennyibe kerül a hőszivattyús fűtés? – Esté Credit” című cikk táblázatában a költségek egészen részletesen bemutatásra kerülnek mindhárom különböző fűtött alapterület ill. hőszigetelési hatékonyság esetében. Csak az éves fűtési díj figyelembevétele esetén a győztes egyértelműen a víz-víz hőszivattyú, speciális, un. hőszivattyús áram tarifával. A második helyezett ugyanez a hőszivattyú típus nappali elektromos áram tarifával. Ha tovább nézzük az árverseny helyezettjeit, akkor a dobogó harmadik fokán is hőszivattyú van. A korábbi nagy favorit, a gázkazán, csak a táblázat 11. helyén van, még a tűzifával működő faelgázosító kazán és a pellet kazán is megelőzi a gázfűtést. Ez első látásra egészen meglepő eredmény.

Ha költségekről van szó, akkor nem szabad figyelmen kívül hagynunk a beruházási, bekerülési költségeket sem. Itt egy új trónkövetelő lép a színre: a levegő-víz hőszivattyú. Ennek a beszerzési ára és az üzembe helyezési költsége nagyságrendekkel kedvezőbb, mint a víz-víz hőszivattyúé. Ráadásul víz-víz hőszivattyú nem mindenhol telepíthető és legtöbb esetben külön engedélyköteles is. Amennyiben használati melegvizet is szeretnénk előállítani, akkor erre egyáltalán nem ideális.

Minden költség tényezőt figyelembe véve az egyértelmű “best in show” a levegő-víz hőszivattyúk. Ezek a külső levegőből nyerik a hőt és a víznek, mint fűtőközegnek adják át. Megjelenésükben nagyon hasonlóak a split klímákhoz. Kiválóan alkalmasak radiátoros vagy padlófűtésre és gazdaságosan képesek a használati melegvíz előállítására is. Sőt, nyáron természetesen hűteni is tudunk velük. Nagyon egyszerűen és gyorsan üzembe helyezhetőek, nincs szükség sem földmunkára, sem bonyolult és macerás előzetes hatósági engedélyezésre. A karbantartási igénye is minimális. És ha most azt várod, hogy jön a “de”-vel kezdődő mondat, akkor csalódnod kell: nincs ilyen mondat, amennyiben a levegő-víz hőszivattyúkról van szó.

Fontos: az Esté Credit táblázatai 2016-os árakon kalkulálnak. Emiatt a számításokat a 2023-as árakkal szükséges felülvizsgálnod, de a költségek egymáshoz viszonyított értékei 2023-ban is jól használhatóak.

Ellátás biztonsági szempont

Az orosz-ukrán háború kapcsán komoly paradigmák kártyavárként dőltek össze a fejemben. A korábbi életemben megszoktam azt, hogy gáz van. Pontosabban gáz mindig van. A háború rávilágított arra, hogy korántsem biztos, hogy valóban mindig lesz gáz. Erre most azt mondhatod, hogy villany sem biztos, hogy lesz. Igazad van. Kissé filozófia síkra terelve tudjuk, hogy az életben csak két dolog biztos: az adó és a halál. Ebben a sorrendben. És ha a villany nem is biztos, szakértők azt mondják, hogy egy kritikus energia ellátási helyzetben sokkal tovább lesz áram, mint gáz. Szívből kívánom Neked és magamnak is, hogy ennek az állításnak a valóság tartalmát sohasem tegyük próbára. Ezzel együtt én magam sokkal nyugodtabb lennék, ha a 2023-2024-es télnek már nem egy gázkazánnal mennék neki.

Fizikai biztonsági szempont

Ez alatt a baleset-biztonsági szempontokat értem. Itt megint a hőszivattyú a nyerő. Ugyanis lényegesen biztonságosabb, mint az égéssel energiát termelő fűtési rendszerek (pl. földgáz, faszén, tűzifa, pellet fűtőanyagokkal működő berendezések). Mivel a hőszivattyú rendszerekben nincs égés, így nincs robbanásveszély sem ill. nem kell félnünk a szén-monoxid szivárgástól sem. Utóbbi még a legmodernebb, legbiztonságosabb gázkazánok esetében is reális veszély, évente számos ilyen balesetről, halálesetről hallani a híradásokban.

Összegezve: egy levegő-víz hőszivattyú használata esetén lényegesen kevesebb fizikai veszély leselkedik ránk, mint egyéb fűtés esetén. Leszámítva a távfűtést, amely természetesen a non plus ultra biztonsági szempontból. De egy új építésű családi ház vagy társasházi lakás esetén a távfűtés nem reális alternatíva.

Kényelmi szempont

Ebből a szempontból az egyértelmű vesztesek a szilárd fűtőanyaggal működő berendezések: a pellet kazánok és a kandallók. Ezek macerásak, foglalkozni kell velük még akkor is, ha automata adagoló rendszerrel rendelkeznek.

Kényelem szempontjából a hőszivattyús rendszerek és a gázkazánok kéz a kézben járnak: mindegyik maximálisan kényelmes.

Természetességi és zöld szempontok

Egyértelműen kijelenthetjük, hogy az Esté Credit táblázataiban szereplő berendezések közül a legkörnyezetbarátabbak a hőszivattyúk. Hiszen:

  • megújuló energiával működnek (környezeti levegő vagy környezeti víz energiájával),
  • nincsen szén-dioxid kibocsátás,
  • a kisebb fogyasztás mindig kisebb ökológiai lábnyommal párosul.

Beszállító választási szempontok

Utoljára hagytam, de kiemelkedően fontos annak érdekében, hogy a hőszivattyú beruházás valóban hosszú távon gazdaságos legyen. Fentebb már írtam, hogy a levegő-víz hőszivattyú rendszerek üzembe helyezése gyors és egyszerű feladat. De természetesen csak a hozzáértő, profi szakemberek számára. Amíg a gázkazánhoz kis túlzással a szomszéd autószerelő is értett (természetesen nem értett, de bátran hozzányúlt), addig a hőszivattyú rendszer üzembe helyezése és későbbi karbantartása komoly szaktudást igényel.

Csak olyan csapatot válassz erre a célra, aki számos referenciával rendelkezik. Kérj írásbeli árajánlatot és kérj referenciákat. Persze ebben ne anonim vevők legyenek (K. Gábor és S. Aranka), hanem névvel és telefonszámmal rendelkezők. Ne legyél rest ezek közül hármat, négyet felhívni és megkérdezni, hogy mennyire elégedettek a végeredménnyel. Ha esetleg az egyikhez személyesen is ki tudsz látogatni és megnézni a helyszínen a berendezéseket, az remek. Egy munka minőségéről nagyon sokat elárulnak olyan szempontok is, amelyeket még laikusként is fel tudsz mérni. Az igényes, precíz munka nyomai jól láthatóak.

Javaslom, hogy a döntés előtt szerezz be 3-4 árajánlatot, és ezek között legyen benne az Esté Credit ajánlata is. Nagyon komoly szakértelemmel rendelkeznek, sohasem eladni akarnak, hanem megoldást keresni az ügyfél problémájára. Ebből kifolyólag azt is őszintén megmondják, amennyiben esetleg nem egy hőszivattyús rendszer lesz az ideális fűtési megoldás a Számodra.