A természetes gyógymódok és a napelem pályázat megfér egymás mellett

Te szereted a természetes gyógymódokat vagy inkább a gyógyszerek híve vagy?

Ebben a kérdésben sok embernek eltér a véleménye és mindenki másra esküszik. Nálunk otthon mindig a természetes gyógyászatot részesítették előnyben és csak utána következtek a gyógyszerek, mint végső megoldás. Ebben nőttem fel, így tőlem nem áll távol az, hogy a természet dolgait hasznosítsam és hagyatkozzak rájuk. Ezért is próbálom védeni a természetet ahogy csak tudom. Hiszen tudom azt, hogy mennyi mindenben a segítségemre volt már, és hogy nélküle üresebb lenne az élet. Amikor az emberek rájöttek arra, hogyan lehet a napenergiát hasznosítani és árammá alakítani, egyből tudtam hogy egyszer én is bevezetem ezt az otthonomban. És most el is jött ennek az ideje.

Ennek köszönhetően el is kezdtem keresgélni az interneten és érdeklődni az ismerősöknél, hogy kit lehetne megbízni a napelem modulok telepítésével. Illetve az is érdekelt, hogy tudnak-e jó napelem pályázat lehetőséget. Ekkor az egyik barátom ajánlotta a Napelemes Rendszerek csapatát, hogy nézzem meg őket, hátha a segítségemre lehet az oldaluk. Be is ütöttem a keresőbe a nevüket. Nem volt nehéz megtalálni őket, így rá is kattintottam az honlapjukra és megkerestem a napelem pályázatról szóló részeket. Meglepetésemre nagyon sok információt megtaláltam itt egy helyen, így neki is kezdtem az elolvasásának.

Szó esik arról, hogy pontosan milyen és hogyan néz ki egy napelemes pályázat. Mivel egy ilyen befektetésnek a lényege az, hogy a rezsi költségeket csökkenteni tudjuk a napelemek által termelt árammal és ezt a megtakarított pénzt másra is fel tudjuk használni, felmerülhet a kérdés, hogy hogyan tudná ezt egy átlag ember önerőből megvalósítani. Sokan nem is tudják, ezért jött létre a napelem pályázat, hogy segítse az embereket, így kamatmentes kölcsönt tudnak igényelni erre a fejlesztésre.

Néhány példa, hogy milyen feltéteteknek kell megfelelnie annak, aki igénybe szeretné ezt venni: nagykorú és cselekvőképes magánszemélynek kell lennie, érvényes magyar adóazonosítóval kell rendelkezni, aki igénybe veszi neki a korszerűsíteni kívánt ingatlan tulajdonosának vagy résztulajdonosának kell lennie, amennyiben az ingatlan az igénylő személy állandó vagy ideiglenes lakhelye. Illetve nem csak magánszemélyek vehetik igénybe, hanem társasházak és lakásszövetkezetek is igénybe vehetik.

A napelem pályázat kizárólag a háztartási áramfogyasztás fedezésére elegendő teljesítményű napelem rendszert támogatja, így érdemes szakember segítségét kérni. Fontos lépés a napelem tervezésnél, hogy pontosan ki legyen számolva mekkora teljesítményű napelemre lesz szükség a teljes áramfogyasztás kiváltásához.

Miután mindent átolvastam a napelem pályázatokkal kapcsolatban kíváncsi lettem arra is, hogy magáról a napelemről milyen információt találhatok itt, a Napelemes Rendszerek oldalán. Szerencsére azt kaptam, amire számítottam. Még több hasznos és részletes információt. Kíváncsi voltam, hogy a háznak milyen feltételeknek kell megfelelnie a modulok telepítéséhez, és erre a választ meg is kaptam.

Amikor a szakemberek kimennek házhoz, akkor felmérik, hogy a tető elég erős-e és elbírná-e a modulokat, megnézik a tájolást és a dőlésszöget is, illetve a környezet is fontos, hiszen az az optimális, ha minél kevesebb árnyékoló tényező van a közelben. A tájolásnál a legideálisabb a déli vagy ahhoz közeli például délnyugati vagy délkeleti tájolás. Illetve azt is megtudtam, hogy amennyiben a tetőre valamilyen oknál fogva nem lehet szerelni a napelemeket, akkor egy speciális tartószerkezettel a földre is helyezhetők, amennyiben elegendő hely van neki és megfelelő a környezet.

Ha csak az oldalukat nézzük, már itt nagyon jól látszik, hogy mennyire segítőkészek, és valóban az a céljuk, hogy a leendő ügyfelük mindennel tisztába legyen és ne később érje meglepetés. Ez akkor látszott számomra a legjobban, amikor megláttam, hogy arról is írnak, mi okozhat plusz költséget a napelemek tervezésénél. Mert hogy a legtöbb esetben már a tervezés során kiderül, ha valami plusz költséggel fog járni.

Ilyen plusz költséget okozhat az, ha például nem a tetőre kerülnek a napelemek, hanem a földre. Vagy például ha a tető dőlésszöge vagy a tájolása nem megfelelő. Ezt ugyan helyre lehet hozni egy másfajta tartó szerkezettel, de ennek a költsége magasabb. Illetve fontos ügyelni a minőségre is. Ha a napelem minőségén szeretnénk spórolni és megelégszünk a gyengébb minőséggel, akkor lehetséges, hogy későbbi megtérülésre számíthatunk és/vagy nem tart olyan sokáig így szerelni kell.

Viszont arra a kérdésre is választ kaphatunk, hogy hogyan zajlik a napelemek telepítése és hogyan néz ez ki a gyakorlatban. És elmagyarázzák a napelem és a napkollektor közötti különbséget is, hiszen a kettő nem egy és ugyanaz, hanem két különböző dolog és még a feladatuk is más.

A Napelemes Rendszerek csapata gondol a jövőre is. Ugyanis nem elég csak egy-két évre előre gondolkozni. Ha esetleg bővíteni kellene a napelemeket, akkor ők erre is felkészülnek. Ezért érdemes alaposan átgondolni a napelemek méretét is, hiszen ha túl nagyok kerülnek telepítésre, akkor a későbbiekben a bővítés során lehet már nem marad hely, és ez problémát okozhat.

Te tudod mi az az inverter? Nos, én mindaddig nem tudtam róla semmit, amíg itt el nem olvastam. Nagyon érthetően és röviden el van magyarázva, hogy mi is ez pontosan és milyen szerepe van abban, hogy a napfényből áram legyen. És nem is csoda, hogy erre külön kitérnek, hiszen ez gyakorlatilag a lelke az egésznek. E nélkül nehezen tudna működni ez a napfény átalakítási folyamat.

Mivel nem süt a nap 24 órájában a nap, és este is szeretnénk, hogy szolgáltassa az áramot a napelem, így akik nem támaszkodnak a szolgáltatókra, számukra létrehozták a szigetüzemű rendszereket. Ennek köszönhetően minden energiát maguknak termelnek meg és függetlenek, így nem kell villanyszámlát fizetniük. Viszont ennek a hátránya az, hogy ha huzamosabb ideig nem éri elegendő fény a napelemet, akkor az akkumulátorok kiürülnek. Így ezt a szakemberek nem javasolják. Jobb biztosra menni, és B tervnek megtartani az áramszolgáltatókat, ha ilyesmi helyzet adódna. Ugyanis ilyenkor, ha van lehetőség rá, inkább azt szokták javasolni, hogy kapcsolják hálózatra az épületet.

Az olvasottak alapján a napelemes rendszerek nagyon praktikusak, és nagyszerűen lehet kihasználni velük a természet adta energiát. Ami pedig szintén tetszik, hogy 8-10 éven belül akár már meg is térülhet, így ugyan egy hosszú befektetésről van szó, mégis látható a vége, és határozottan megéri.

Miután rendesen informálódtam mindenről, amiről csak lehetett a napelemek kapcsán, úgy döntöttem, hogy árajánlatot kérek a Napelemes Rendszerek oldalán.

Mint látható, rengeteg információ megtalálható a honlapjukon. Ha téged is érdekelnek a napelemek és a napelem pályázat, akkor nézz szét az oldalukon bátran.