A napenergia plusz program lesz a következő év fénypontja

Nem hiszek a végletekben. Nem gondolom, hogy csak egyetlen jó megoldás létezik egy helyzetre, és ezt az orvostudománnyal kapcsolatosan is tartom. Éppen ezért nem gondolom azt sem, hogy amikor beteg az ember, akkor csak a lelket, vagy csak a testet kell gyógyítani. Szerintem az a jó, ha sikerül egyszerre mindkettőt. Márpedig ezt általában ott lehet jól csinálni, ahol összetalálkozik a modern orvostudomány és a hagyományos, nép tradíciókra épülő természetes orvoslás. Én hiszek a gyógynövényekben és a gondolat gyógyító hatásában, de közben abban is, hogy akinek gyógyszeres kezelésre van szüksége, az jobb, ha meg is kapja azt. A napnak is van gyógyító ereje, hiszen a napenergia mindent magában hordoz, ami jó és tiszta: fény, meleg, gyógyító sugarak. Fontosnak tartom a napenergia jó használatát és szeretném, ha egyre kevésbé lenne mellőzve ez az energia a következő években. Ezért a napenergia plusz program szerintem egy olyan lehetőség, amivel mindenkinek élnie kéne, aki csak teheti és még nincs napelemes rendszere.

napenergia plusz program

A következő év elején újra útjának indul egy olyan program, ami megint kicsit ösztönözni tudja a lakosságot arra, hogy váltson zöldre. Erre szükség van, hiszen pont akkor, amikor a lakosság végre magától is kezdett volna motiválttá válni a kérdésben, akkor csapott le a változás szele és törölte el az eddig nagyon kedvező szaldós elszámolást. Persze most ezután is valamilyen típusú szaldó lesz, de valószínűleg havi bontásban, ami a téli hónapokat továbbra is elég húzóssá varázsolja anyagilag.

Ezen a ponton valóban ösztönözni kell a népet arra, hogy amire magától nem költene, mert az életben nem térül meg, arra egy kis külső segítséggel mégis költsön valamennyit. A valamennyi pedig egészen jutányos, hiszen jó esetben a ráfordításaink felét, vagy még annál is többet áll a támogatás. Itt most ugyanis 75,8 milliárd forintot fognak kiosztani a lakosságnak és ez azt jelenti, hogy nagyon sok háztartás részesülhet a támogatásban.

Azért hivatkozok a pályázati összegre támogatásként, mert ez egy vissza nem térítendő támogatás lesz, vagyis, amit egyszer odaítélnek nekünk, hogy abból vegyünk napelemet, azt meg is kapjuk teljes egészében. Persze ez a gyakorlatban jelentheti azt is, hogy először nekünk meg kell finanszíroznunk a teljes rendszert, majd utána tudjuk elszámoltatni a támogatást kezelő szervvel. De erről még nincs információm.

A többi okosságot a napenergiapluszprogram.hu oldalon olvastam és olvasom. Sőt, nem csak rendszeres olvasója vagyok a felületnek, de még az oldal alján lévő jelentkezést is kitöltöttem annak érdekében, hogyha majd valóban elindul a pályázás, akkor arról értesüljek, mert nagyon nem szeretnék erről lemaradni. Ki tudja, hogy mikor lesz még ilyen jó lehetőségem napelemet vásárolni?!

A napenergia plusz program keretén belül a napelemek és inverterek, valamint a hagyományos tartószerkezetek, kábelek és fontos részegységek mellett már az akkumulátorokra is lehetőség nyílik pályázni. Mivel egy háztartás maximum 5 milliót nyerhet el támogatásként, ezért könnyű megbecsülni, hogy nagyjából hogy jöhetünk ki egy ilyen pályázásból és őszintén szólva elég jól. Szóval szerintem nem jó most erről lecsúszni, én mindenképpen pályázni fogok a vissza nem térítendő támogatásra a napenergia plusz program segítségével.

Azoknak, akik még nincsenek ennyire képben a lehetőségeikkel, először egy kis könnyed olvasmányt ajánlanék a napelemes rendszerekről, a részeiről és a típusairól, na meg arról, hogy hogyan változott a jogszabályi környezet az elmúlt pár évben és hogy most mennyibe is kerülhet normál esetben egy rendszer kiépítése. Ha ez megvolt, akkor aztán van miről beszélni a napenergia plusz program pályázata kapcsán, csak iratkozzatok fel ti is a jelentkezők közé a napenergiapluszprogram.hu oldal alján.